Prof. Dr. Anja Maria Wagemans (geb. Oechsle)
Wissenschaftlicher Werdegang
Seit Dez. 2017 | Junior Professorin (W1) am Lehrstuhl Food Colloids an der Technischen Universität Berlin |
Mai 2019 - Apr. 2021 | Mutterschutz und Elternzeit (teilweise in Teilzeit) |
Apr. 2016 - Dez. 2017 | Wissenschaftliche Mitarbeiterin am Lehrstuhl Lebensmitteltechnologie und -materialwissenschaften an der Technischen Universität Berlin |
Aug. 2015 - Jan. 2016 | Gastwissenschaftlerin an der Wageningen University, NL, Department of Physics and Physical Chemistry of Foods |
Apr. 2012 - Jul. 2015 | Wissenschaftliche Mitarbeiterin und Promotion am Lehrstuhl Lebensmittelphysik und Fleischtechnologie an der Universität Hohenheim Titel der Dissertation: Formulation, Extrusion and Application of Beef and Chicken Collagen Gels |
Sep. 2006 - Mär. 2012 | Studium der Lebensmitteltechnologie (Dipl.-LM-Ing.) an der Universität Hohenheim |
Sep. 2010 - Jun. 2011 | Diplomarbeit an der University of Massachusetts, Amherst, USA, Department of Food Science |
Forschungsprojekte
2022 - 2025 | Projektleiterin | FEI/AiF Projekt: Extrudierte und 3D-gedruckte vegane Stützstrukturen für kultiviertes Fleisch |
2022 - 2025 | Projektleiterin | FEI/AiF Projekt: Optimierung der Strukturbildung in gemischten Pflanzenproteingelen |
2021 - 2022 | Projektleiterin | Veganz Group AG: Texturierte Fleischersatzprodukte auf Basis von Soja und Erbse |
2019 - 2022 | Projektleiterin | Struktur-Funktionalitäten und Phasenverhalten von Hydrokolloiden in der additiven Fertigung von Organmodellen |
2016 - 2022 | Projektleiterin und -bearbeiterin | DFG-Schwerpunktprogramm SPP1934 „Dispersitäts-, Struktur- und Phasenänderungen von Proteinen und biologischen Agglomeraten in biotechnologischen Prozessen“, Teilprojekt: „Bedeutung und Kontrolle der mechanischen Beanspruchung stress-sensitiver Proteine bei der Formulierung im Premix-Emulgierprozess“ |
2018 – 2020 | Projektleiterin | Gelita AG: Funktionalisierung von tierischen Proteinen mittels Transglutaminase |
Preise & Auszeichnungen
- Nachwuchspreise der Fakultät III 2020/21 der TU Berlin in der Kategorie Lehre
- Exzellente Lehre im Wintersemester 19/20 der TU Berlin
Publikationen
2024
Bäther,
Sabrina;
Seibt,
Jasper Hartwig;
Hundschell,
Christoph Simon;
Bonilla,
Jose C.;
Clausen,
Mathias Porsmose;
Wagemans,
Anja Maria
Phase behaviour and structure formation of alginate-gelatin composite gels
Food Hydrocolloids, 149 :109538
April 2024
ISSN: 0268005X
Phase behaviour and structure formation of alginate-gelatin composite gels
Food Hydrocolloids, 149 :109538
April 2024
ISSN: 0268005X
2023
Giefer,
Patrick;
Bäther,
Sabrina;
Kaufmes,
Nadine;
Kieserling,
Helena;
Heyse,
Anja;
Wagemans,
Wiebe;
Barthel,
Lars;
Meyer,
Vera;
Schneck,
Emanuel;
Fritsching,
Udo;
Wagemans,
Anja Maria
Characterization of β-lactoglobulin adsorption on silica membrane pore surfaces and its impact on membrane emulsification processes
Journal of Colloid and Interface Science, 652 :1074–1084
Dezember 2023
ISSN: 00219797
Characterization of β-lactoglobulin adsorption on silica membrane pore surfaces and its impact on membrane emulsification processes
Journal of Colloid and Interface Science, 652 :1074–1084
Dezember 2023
ISSN: 00219797
Miranda,
Bruna M.;
Almeida,
Viviane O.;
Terstegen,
Tim;
Hundschell,
Christoph;
Flöter,
Eckhard;
Silva,
Flávio A.;
Fernandes,
Kátia F.;
Wagemans,
Anja;
Ulbrich,
Marco
The microstructure of the starch from the underutilized seed of jaboticaba (Plinia cauliflora)
Food Chemistry, 423 :136145
Oktober 2023
ISSN: 03088146
The microstructure of the starch from the underutilized seed of jaboticaba (Plinia cauliflora)
Food Chemistry, 423 :136145
Oktober 2023
ISSN: 03088146
Heyse,
Anja;
Gößmann,
Miriam M.;
Giefer,
Patrick;
Gäbel,
Patrizia;
Fritsching,
Udo;
Wagemans,
Anja M.;
Drusch,
Stephan
Lipase adsorption during premix-membrane emulsification affects membrane surface properties and structural conformation of lipase
Process Biochemistry, 132 :75–85
September 2023
ISSN: 13595113
Lipase adsorption during premix-membrane emulsification affects membrane surface properties and structural conformation of lipase
Process Biochemistry, 132 :75–85
September 2023
ISSN: 13595113
Sentoukas,
Theodore;
Charitou,
Garoufalia;
Wagner,
Janine;
Wagemans,
Anja Maria;
Moschakis,
Thomas;
Papagiannopoulos,
Aristeidis
Formation of nanoparticles from ethanol-denatured whey proteins
Food Structure, 37 :100337
Juli 2023
ISSN: 22133291
Formation of nanoparticles from ethanol-denatured whey proteins
Food Structure, 37 :100337
Juli 2023
ISSN: 22133291
Bäther,
S.;
Hundschell,
Christoph Simon;
Kieserling,
Helena;
Wagemans,
Anja M.
Impact of the solvent properties on molecular interactions and phase behaviour of alginate-gelatin systems
656 :130455
2023
Herausgeber: Elsevier BV
ISSN: 18734359
Impact of the solvent properties on molecular interactions and phase behaviour of alginate-gelatin systems
656 :130455
2023
Herausgeber: Elsevier BV
ISSN: 18734359
2022
Uttinger,
M. J.;
Hundschell,
C. S.;
Lautenbach,
V.;
Pusara,
S.;
Bäther,
S.;
Heyn,
T. R.;
Keppler,
J. K.;
Wenzel,
W.;
Walter,
J.;
Kozlowska,
M.;
Wagemans,
A. M.;
Peukert,
W.
Determination of specific and non-specific protein–protein interactions for beta-lactoglobulin by analytical ultracentrifugation and membrane osmometry experiments
Soft Matter, 18 :6739-6756
2022
Herausgeber: The Royal Society of Chemistry
Determination of specific and non-specific protein–protein interactions for beta-lactoglobulin by analytical ultracentrifugation and membrane osmometry experiments
Soft Matter, 18 :6739-6756
2022
Herausgeber: The Royal Society of Chemistry
Hundschell,
Christoph S.;
Brühan,
Juliane;
Anzmann,
Theresa;
Kohlus,
Reinhard;
Wagemans,
Anja M.
Influence of Levan on the Thermally Induced Gel Formation of β-Lactoglobulin
Gels, 8 (4)
2022
ISSN: 2310-2861
Influence of Levan on the Thermally Induced Gel Formation of β-Lactoglobulin
Gels, 8 (4)
2022
ISSN: 2310-2861